Historie

1974

Prof. Blackburn – Harvardská univerzita USA – první publikoval koncept vysokoproteinové diety jako tzv. PSMF - Protein Sparing Modified Fast ("proteiny šetřící modifikovaný půst") založený na dostatečném přísunu kvalitních bílkovin a současné redukci sacharidů a tuků, což vede ke spalování tuků při současném zabaránění úbytku svalové hmoty. Spalování tuků je dosaženo pomocí redukce přísunu sacharidů, které slouží jako primární zdroj energie pro lidské tělo. Pokud je nemáme pak jejich místo zaujmou tuky. Při spalování tuků dochází v lidském těle ke hromadění tzv. Ketolátek, tato změna v tělním metabolismu se souhrnně nazývá ketóza.

Ketolátky výrazně snižují nebo prakticky odstraňují vnímání hladu a navozují dobrou náladu  a pocit silnější energie. Vymizení hladu a mírně euforický pocit u většiny lidí během proteinové diety je jedním z hlavních přínosů tohoto dietního konceptu.

Důvodem absence hladu je rovnoměrná, mírně oscilující hladina krevního cukru, způsobená omezenou sekrecí inzulinu, která nevede k náhlému a nežádoucímu poklesu krevního cukru. Tato dieta slouží ke usnadnění hubnutí a dosažení rychlejších a viditelnějších výsledků, ale její nedílnou součástí je i správný dietní režim po jejím ukončení, aby jste si dosažený váhový úbytek udrželi nebo ještě zvýraznili.


1986

Prof. Gianfranco Cappelo – Řím, Itálie začal používat proteinovou dietu podávanou pomocí sondy přímo do žaludku a přesně dávkovanou speciální pumpou.


Sonda

“nasogastrická sonda” – tenká hadička zavedená přes nos, nosní dutinu, nosohltan a jícen až do žaludku. Touto hadičkou se výživa dostává do zažívacího ústrojí.


Pumpa

Speciální přístroj, který přesně odměří a nadávkuje potřebné množství výživy v průběhu celého dne, na začátku se nastaví rychlost a po celou dobu již nemusíte přemýšlet na množstvím výživy.


Prof. Cappello

nejdříve dietu používal k léčbě obesity u pacientů, kteří trpěli jinou závažnou nemocí, jenž jim znesnadňovala process hubnutí, díky pozitivním výsledkům se postupně ujala i u jinak zdravých jedinců. Dávkování pomocí pumpy přineslo lepší výsledky a výrazné zjednodušení režimu pro pacienta než když by se proteiny přijímali klasickou cestou.  V této modifikaci podle prof. Cappella pacient nepřijímá žádnou jinou stravu. Pouze po celý den dostává do žaludku přesně odměřené množství proteinového koncentrátu a k tomu pije neslazené nápoje. Nápojů je třeba vypít dostatečné množství, a to minimálně 2 litry, aby se v dostatečné míře mohlo tělo zbavit škodlivých látek vznikajících při metabolismu tuků.

V USA i Itálii se tato metoda stala nesmírně populární a postupně se rozšířila i do dalších zemí.